Cununia de nunta – sfaturi utile pentru 2023! Tips and tricks de care sa tii cont!

cununia de nunta

Tot ce trebuie să știi despre cununia de nunta!

Cununia de nuntă  semnifică uniunea sacră dintre un bărbat și o femeie, angajamentul lor in fața lui Dumnezeu dar și angajamentul unul fața de celalalt.

 

Cununia de nunta – Restaurant Monarh

Ceremoniile religioase marcheaza momente importante din viața oamenilor precum nasterea sau  casatoria.

 

In mod general ceremoniile religioase sunt considerate a fi momente importante in vederea intăririi credinței și spiritualitații, în mod special, cununia de nunta  arată angajamentul si dragostea dintre doua persoane intr-o relatie de căsătorie.

Cununia de nuntă se poate oficia atât în Biserică dar și in exterior, in funcție de disponibilitatea oficiantului religios.

Acest moment din viata unui cuplu poate fi marcat prin tradiții specifice cum ar fi schimbatul inelelor, jurăminte, binecuvântări.

Care sunt momentele cu o importantă simbolistică din cadrul cununiei de nunta?

Aceste momente variază in funcție de religie și tradiții dar in general urmatoarele momente au o semnițicatie importantă:

  • intrarea in biserica care imbolizeaza inceputul unui nou drum impreuna
  • încheierea legămantului este un moment important si semnifica promisiune fată de partener si divinitate
  • schimbarea inelelor semnifică de asemnea angajamentul fata de partener
  • sfanta euharistie  sau impartasirea simbolizeaza unitatea cu divinitatea
  • ieșirea din biserică simbolizeaza angajamentul celor doi de a trai împreună in stransă legatură cu valorile lor spirituale.

Toate aceste momente, insa, pot varia in funtie de religie si cultura așa cum am spus și mai sus.

Probabil că ați întalnit printre prieteni (sau poate fi vorba chiar de voi)  cupluri care au religii diferite. Ei bine, este cunoscut faptul ca in trecut căsătoriile intre persoane din religii diferite erau considerate neconventionale si erau limitate de catre autoritatile religioase, uneori chiar interzise

Insa, in ciuda acestor obstacole unele cupluri găseau metode de a se căsători – una din metote ar fi fost de a se căsători inafara țarii.

In zilele noastre insa,  multe societati  si culturi au evoluat si sunt mai tolerante fata de casatoriile intre religii diferite. Atat autoritatile religioase cat si guvernele au devenit mai tolerante in legatura cu acest tip de casatorii.

Pentru a miniza cat mai mult problemele ce pot aparea din cauza acestor diferente dintre religii, cuplurile pot lua cateva masuri simple:

  • Discutând deschis despre credințe, valori și tradiții religioase, cuplul poate înțelege mai bine diferențele și poate găsi soluții pentru a le integra în viața lor de zi cu zi.
  • Cuplul poate alege sa opteze pentru o casatorie inter-religioasa unde sunt incluse elemente din ambele religii.
  • Prin educare cuplurile  si apropiatii acestora ar putea intelege mai bine diferentele religioase, pot explora traditiile i valorile religioase ale partenerului.

 

Indiferent de ce alege fiecare cuplu in parte, important este ca fiecare sa respecte credintele si valorile fiecaruia. De asemenea, este important ca cei doi tineri sa discute cu un preot, rabbi sau cleric  pentru a afla mai multe informatii despre optiunile disponibile in vederea oficierii cununiei.

Cununia de nunta, daca vorbim de cuplurile ortodoxe, trebuie sa pargurca cativa pasi inainte de marele eveniment cum ar fi spovedania si impartasania.

Prin spovedanie , perechea isi cere iertare intrand in relatie cu sufletul curat iar impartasania reprezinta primirea Euharistiei si este un mod de a se întari spiritual inainte de cununia de nunta.

 

Pe langa partea ,,sentimentala,, a unei cununii de nunta exista si partea mai pragmatica a cununiei 🙂.  Aici ne referim la partea financiara 🙂.

Costul unei cununii de nunta variaza mult in functie de zona, tipul de biserica sau servicii suplimentare pe care le doriti.

In unele zone cununia de nunta poate fi gratuita iar in alte cazuri pot exista taxe pentru inchirierea bisericii sau slujba preotului.

Este important sa discutati cu reprezentatii Bisericii pe care ati ales-o despre costurile si optiunile asociate cu cununia de nunta acest lucru permitandu-va sa va planificati cat mai bine bugetul.

Inafara de partea financiara de care trebuie sa tinem cont, mai exista si partea care este legata de documentele (actele) pe care trebuie sa le prezinti:

  1. Certificat de naștere sau carte de identitate pentru fiecare dintre viitorii soti.
  2. Certificat de casatorie civila.
  3. Documente care sa ateste ca nu exista nici un impediment pentru cununia de nunta , cum ar fi certificatul de stare civila sau actul de divort (daca este cazul).
  4. Permisiunea parintilor (daca viitorii soti sunt minori).

Insa , dragilor, inainte de toate acestea  trebuie sa cunoasteti si perioadele din an cand se fac nunti si cand nu.

Cununia de nunta se poate oficia oricand in functie de cultul religios, disponibilitatea Bisericii sau a oficiantului religios insa unele culte religioase au reguli stricte cu privire la perioada din an cand se pot oficia cununiile de nunta.

Daca esti crestin ortodox atunci trebuie sa stii ca in 2023 nu se fac nunti in urmatoarele perioade/ zile din an:

  • 1-2 ianuarie – anul nou;
  • 1-2 februarie – Inatampinarea Domnului;
  • 19 – 26 februarie – saptamana lasatului sec de carne;
  • 26 februarie – 15 aprilie – postul Sfintelor Pasti;
  • 16 – 17 aprilie – zilele de Pasti;
  • 24- 25 mai – Inaltarea;
  • 3-5 iunie – Rusaliile;
  • 12 – 28 iunie – postul Sf. Apostoli Petru si Pavel;
  • 31 iulie – 14 august – postul Adormirii Maicii Domnului;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 13-14 septembrie – Inaltarea Sf. Cruci;
  • 14 noiembrie – 24 decembrie – postul Nasterii Domnului;
  • 25 decembrie- 6 ianuarie (2024) – de la Craciun pana la Boboteaza.

Exista insa exceptii, daca discutati cu preotul si sa obtineti o dispensa. Obtinerea dispensei trebuie motivata si argumentata foarte bine pentru a obtine aprobarea ei.

Dispensa se obtine de catre cuplul. Este recomandat insa sa discutati intai cu preotul despre aceste detalii si sa va indrume corect catre autoritatile religioase competente in vederea eliberarii dispensei.

 

Dagilor, incheiem aici acest articol cu speranta ca informatiile v-au fost de ajutor!

🙂Nu uitati insa sa va faceti amintiri de neuitat din aceste momente pretioase cu ajutorul fotografului de nunta.

🙂👍Ramâneti pe fază, urmeaza alte articole interesante si utile!

 

Planifica o Vizionare

Obtine oferta personalizata

Completeaza formularul si revenim cu o oferta conceputa special pentru tine!

Planifica o Vizionare

Obtine oferta personalizata