10 Traditii de nunta de care sa tii cont daca vrei sa ai un eveniment reusit

traditii de nunta

Traditii de nunta

Traditii de nunta la romani.

In Romania nunta este un eveniment important cu traditii de nunta si reprezinta inceputul vietii de familie a tanarului cuplu care se casatoreste. Acest tip de eveniment este presarat cu simbolistica, traditii de nunta si obiceiuri ce variaza de la zona la alta insa exista si cateva elemente comune in majoritatea ceremoniilor.

In timp aceste traditii si obiceiuri au fost ,,uitate,,  de  romani.  Unul din obiceiurile care dadea si startul ceremoniilor de nunta este ,,petitul,,. Acest obicei presupunea ca baiatul (mirele) sa vina la casa fetei pe care si-o alesese sa-i fie mireasa si sotie  singur, insotit de parinti sau prieteni, sa ceara permisiune parintilor. Alteori, pentru a evita o situatie jenanta in cazul in care parintii fetei ar fi refuzat, mirele trimitea petitori. Acest obicei nu se mai practica in zilele noastre, ramanand doar cu o semnificatie simbolica. Acum, cuplurile hotarasc impreuna cand si unde se vor casatori , ulterior anuntand si familiile despre decizia lor.

Urmeaza apoi ziua nuntii unde intalnim alte traditii de nunta in functie de regiune, unele date uitarii, altele prezente si in ziua de astazi.

Gatitul miresei alaturi de domnisoarele de onoare este un obicei care se pastreaza si astazi iar acesta presupune ca tanara mireasa sa imbrace rochia de mireasa in casa in care a copilarit ajutata de domnisoarele de onoare  si  mama,  ferita de ochii mirelui. Totusi, unele mirese aleg sa imbrace rochia intr o camera de hotel unde decorul il va ajuta pe fotograf sa realizeze o sedinta foto cat mai reusita.

Mirele va imbraca si el costumul ajutat de cavalerii de onoare. Conform acestor  traditii de nunta, mirele trebuie barbierit de unul dintre cavalerii de onoare iar acestei obicei semnifica trecerea mirelui de la statutul de flacau la cel de barbat casatorit, capul familiei.

Dupa ce mirele este gatit va merge impreuna cu cavalerii de onoare catre casa nasilor carora le revine datoria de a astepta alaiul cu bucatele alese si vin. Mirele ofera buchetul nasei.

Nasii impreuna cu mirele si alaiul se vor indrepta apoi catre casa miresei unde nasa va pune miresei voalul si va face ultimele restusuri inainte de plecarea spre Biserica, mireasa fiind in continuare ferita de ochii mirelui.

Pe fundal se va auzi melodia,,Ia-ti mireasa ziua buna,, care v-a smulge lacrimile celor prezenti dar mai ales ale parintilor. Dupa acest moment emotionat urmeaza altul la fel de emotionant mai ales pentru mire si mireasa – mirele ii va oferi buchetul miresei si se vor vedea pentru prima imbracati in mire si mireasa.

In majoritatea regiunilor la acest moment asista majoritatea celor prezent iin casa miresei insa unele cupluri prefera ca acest moment plin de emotie sa fie doar al lor.

Inainte de a pleca spre Biserica, nasii vor urma  alte traditii de nunta specifice nuntilor din Romania si anume ruperea turtei care se va imparti celor prezenti, hora miresei in timpul careia mireasa trebuie sa puna flori in piept incepand cu mirele, apoi nasii, parintii si rudelor apropiate ajutata fiind de domnisoarele de onoare.

In unele zonele din tara , in special in zonele rurale, se impodobeste bradul sau se merge la udat.

Urmeaza cel mai important moment al nuntii si anume cununia religioasa. Mireasa va intra in biserica la bratul nasului iar mirele la bratul nasei si conform traditiei mirele va sta in dreapta miresei, in spatele lor vor sta parintii si alaiul prezent la aceasta ceremonie. Nasii vor tine lumanarile aprinse acestea fiind un simbol al unirii cuplului in fata lui Dumnezeu. In timpul ceremoniei mai intalnim cateva momente cu simbolistica cum ar fi punerea cununiilor (coroanelor) care sunt simbolul cinstei, mandriei si demnitati, se inconjoara tetrapodul (masa pe care sunt puse cununiile) care simbolizeaza faptul ca drumul cuplului devine comun , se bea vin din paharul comun (cupa) simbol al bucuriei ce o vor impartasi impreuna.

Dupa ceremonia religioasa,  cuplul se indreapta spre locul de petrecere pentru a celebra aceasta mare zi. Tot conform traditiilor si obiceiurilor , cuplul trebuie sa ajunga primul la restaurant pentru a i intampina pe invitati. Petrecerea se va deschide cu dansul mirilor, dans ce a fost exersat cu mult timp inainte. Acesta fiind primul dans al cuplului in calitate de sot si sotie. Petrecerea va continua cu muzica, dans si voie buna pana spre dimineata cand se va servi tortul mirilor.

Tortul va fi taiat impreuna, mireasa punand prima mana pe cutit ajutata de mire. acest ritual semnificand faptul ca femeia este cea care va tine familia unita iar barbatul o va sprijini in toate. Urmeaza apoi aruncatul buchetului  si conform acestor traditii de nunta , fata care va prinde buchetul va fi urmatoarea care se va marita.

Dupa aruncarea buchetului nasa va da jos voalul miserei si il va inlocui cu o naframa care simbolizeaza trecerea tinerei fete la statutul de femeie maritata. Mai putem aminti aici si furatul miresei aceasta fiind inapoiata mirelui doar dupa rasplata – acest obicei avand in prezent rolul de a i distra pe cei invitati la petrecere.

In orice caz,  va fi foarte greu sa respecti multitudinea de traditii de nunta si obiceiuri asa incat iti recomandam sa te organizezi din timp cu pregatirile pentru marea zi si sa alegeti ceea ce considerati ca este mai potrivit pentru evenimentul vostru.

Nu lasati micile incoveniente sa vas trice buna dispozitie din aceasta frumoasa zi.

Planifica o Vizionare

Obtine oferta personalizata

Completeaza formularul si revenim cu o oferta conceputa special pentru tine!

Planifica o Vizionare

Obtine oferta personalizata